علائم و درمان انواع بیماریها و مشکلات گردن در نوزادان و بزرگسالان
بسیاری از افراد حداقل یک بار در زندگی خود با مشکلات گردنی مواجه میشوند. حرکات روزمره بدن ما به طور کلی معمولاً هیچ مشکلی ایجاد نمیکنند، اما به دلیل استفاده مکرر و آسیبدیدگی، از طریق فرسایش تدریجی، علائمی به وجود میآید. بیشتر آسیبها و مشکلات گردنی در هنگام ورزش، فعالیتهای تفریحی، انجام وظایف خانگی یا فعالیتهای خاص در محل کار رخ میدهند. نشانهی اصلی آسیب گردن، درد است. درد گردن ممکن است به صورتی دردی تیز و تیرکشنده، احساس خشکی و گرفتگی یا درد کلی و شدید در گردن باشد. این درد ممکن است تا شانه ا، بالای کمر و بازوها منتشر شود و یا ایجاد سردرد گردنی کند. ممکن است حرکات گردن محدود شوند که این محدودیت حرکتی اغلب در حرکت گردن به طرفین است. هر دردی که در ناحیه بین پایهی جمجمه تا بالای شانهها باشد، به عنوان درد گردن شناخته میشود.
[shortcode-variables slug="alert"] هرشخصی که تابهحال دچار گردن درد شده باشد، به خوبی درک میکند که همین ناحیه کوچک از ستون فقرات چگونه بر سلامت کل بدن (از سر تا پا) اثر میگذارد. بیماریهای ستون فقرات گردنی بسیار متنوع هستند و میتواند در حد کشیدگی خفیف رباطهای گردن تا آسیبهای ناتوانکنندهی شدید باشند، اما هر یک از این آسیبها در جایگاه خودش مهم و تاثیرگذار است. پزشک در ابتدا سعی میکند علت درد گردنی را به طور صحیح و دقیق تشخیص دهد و سپس با توجه به شرایط بیمار، بهترین و موثرترین روش درمان را تجویز کند.اگر دچار هرگونه بیماری یا مشکل مربوط به گردن هستید میتوانید با مراجعه به کلینیک تخصصی گردن دکتر فرخانی از بهترین روشهای تشخیصی و درمانی بهرهمند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع روشهای درمانی موجود در کلینیک و یا رزرو وقت درمان با شماره [shortcode-variables slug="number"] تماس بگیرید.[shortcode-variables slug="alert1"]
علت و علائم مشکلات گردن
مشکلات گردنی به جز آسیبدیدگیهای گردن عبارتند از:
• آرتروز گردن یا بیرونزدگی دیسک گردن میتواند موجب گیرافتادگی عصبها شود. درد گردن که ناشی از گیرافتادگی عصبها است، معمولا یک طرف گردن یا در یک بازو حس میشود. سایر علائمی که ممکن است بروز کنند عبارتند از بیحسی، گزگز، یا احساس ضعف در بازوها و دستها.
• مننژیت یک عفونت بسیار خطرناک ویروسی یا باکتریایی است که موجب التهاب بافت اطراف مغز و طناب نخاعی میشود. علائم آن بسیار به سرعت بروز میکنند و عبارتند سردرد شدید، خشکی گردن، تب و گاهی استفراغ. خشکی گردن موجب میشود حرکت دادن گردن به سمت پایین بسیار سخت و حتی غیر ممکن شود.
• آنفولانزا ک معمولا چندان جدی نیست اما علائم مشابه مننژیت را ایجاد میکند. زمانی که درد گردن ناشی از آنفولانزا است، هم گردن و هم سایر بدن درد میکند. اما خشکی شدید گردن وجود ندارد.
• مشکلات جدی قلب مانند حملهی قلبی میتواند موجب درد گردن همراه با درد قفسه سینه شود.
• تنش و فشار عصبی میتواند موجب گرفتگی و انقباض عضلات شود که از پشت سر به سمت بالای شانه کشیده شدهاند و ممکن است بیمار در هنگام حرکت دادن گردن خود احساس درد کند.
مشکلات گردن در نوزادان
کودکان گردن کوتاهی دارند و عضلات گردن آنها هنوز به اندازه کافی برای نگه داشتن سرشان قوی نیست. برخی از نوزادان در حالی به دنیا میآیند که گردن آنها برخی مشکلات ساختاری دارد و به همین خاطر ممکن است نتوانند از عضلات گردن خود برای نگه داشتن سر خود استفاده کنند یا دچار عوارض بلند مدت شوند. تورتیکولی یا کجی گردن یکی از مهمترین مشکلات گردن در کودکان است که ممکن است از بدو تولد وجود داشته باشد و یا بر اثر حادثه یا بیماری ایجاد شود. تورتیکولی گردن بر اثر انقباض شدید یکی از عضلات در یک طرف گردن ایجاد میشود و در نتیجه سر بیمار به یک سمت منحرف میشود. معمولا انقباض یک عضله در یک طرف موجب انحراف چانهی بیمار به سمت مخالف میشود.
آسیبهای خفیف و شدید
ممکن است بر اثر زمین خوردن از فاصلهی کم یا چرخاندن شدید و ناگهانی گردن، برخی آسیبهای خفیف ایجاد شوند. حرکت شلاقی گردن در تصادفات ماشین، زمین خوردن از ارتفاع زیاد، خوردن ضربهی مستقیم به گردن یا سر، حوادث ورزشی، فرو رفتن چیزی مانند چاقو در گردن و یا وارد شدن فشار خارجی بسیار قوی به گردن مانند خفه شدن، موجب آسیبهای شدید گردن میشوند. درد ناشی از آسیب میتواند ناگهانی و شدید باشد و ممکن است بعد از آسیب، گردن متورم و کبود شود. آسیبهای حاد عبارتند از:
• آسیب به رباطها و عضلات گردن مانند کشیدگی و رگ به رگ شدن تاندونها. زمانی که درد گردن ناشی از کشیدگی عضله باشد، بیمار دچار درد و خشکی گردن میشود که تا شانه و بالای کمر منتشر میشود. در صورتی که درد بیمار تیر کشنده باشد و تا بازوها و انگشتان دست منتشر شود، این نشاندهنده گیرافتادگی عصبها در گردن است. اگر درد منتشر شونده در هر دو دست احساس شود، جدیتر است.
• شکستگی یا دررفتگی مفاصل گردن. این موارد میتوانند موجب آسیب طناب نخاعی نیز شوند که میتواند منجر به فلج همیشگی فرد شود. بسیار مهم است که در این موارد، کمکهای اولیه به نحو صحیح انجام شوند و شخص آسیبدیده به شیوه صحیح انتقال داده شود تا ریسک فلج شدن او کاهش پیدا کند.
• پارگی و بیرونزدگی دیسک گردن. اگر پارگی دیسک بهاندازهای باشد که ماده ژلهای درون آن بیرون بزند، این ماده بر روی طناب نخاعی یا شاخههای عصبی فشار وارد میکند. ممکن است بیمار در این حالت دچار سردرد، سرگیجه، حالت تهوع و درد در بازوها و شانهها شود.
در صورتی که آسیبهای گردنی موجب صدمه دیدن طناب نخاعی شوند لازم است مراقبتهای اورژانسی انجام شوند. علائم آسیب طناب نخاعی عبارتند از: عدم توانایی حرکت دادن دست و پاها، بیحسی دست و پاها، گزگز و سوزنسوزن شده، مشکل در کنترل عضلات دست و پا و از دست دادن کنترل ادرار و مدفوع.
چگونه بیماریهای گردن تشخیص داده میشوند؟
در صورتی که بیمار به دلیل مشکلات گردنی به پزشک مراجعه کند، در ابتدا پزشک به شرح حال بیمار گوش میدهد و سپس او را معاینه فیزیکی میکند و در صورت لزوم، تجویز عکسبرداری از گردن را میکند. در حین معاینه فیزیکی، پزشک رفلکسهای بیمار، دامنه حرکتی، حس بیمار، قدرت و کارایی عضلانی در گردن، بازوها و دستها را بررسی میکند.
اگر درد گردن، تنها نشانهی بیمار باشد، و این درد به نواحی خارج گردن منتشر نشود، معمولا نیازی به عکسبرداری از گردن نیست. در این موارد احتمالا درد موقتی است و به درمانهای تهاجمی نیازی نیست. با این حال برای افرادی که بر اثر ضربه و حادثه دچار آسیب گردن شدهاند و یا آرتروز روماتوئید دارند و یا با معاینه فیزیکی، علت درد گردن آنها مشخص نمیشود، انجام عکسبرداری از گردن تجویز میشود. روشهای عکسبرداری عبارتند از اشعه ایکس، سی تی اسکن و اسکن ام آر آی. سایر روشهای تشخیصی نیز عبارتند از تست عملکرد عصبی و الکترومیوگرافی برای بررسی کارایی ترکیبی عضلات و عصبها. افرادی که برای بیش از چند ماه است که گردن درد شدید دارند، ممکن است لازم باشد تستهای بیشتری انجام دهند.
چه راههایی برای درمان مشکلات گردن وجود دارد؟
توصیه میشود که درد گردن در همان ابتدا درمان شود تا از بروز مشکلات و ناتوانیهای بلند مدت در آینده جلوگیری شود. انتخاب روش درمان به موارد زیر بستگی دارد:
• محل آسیبدیدگی، نوع و شدت آن
• سن بیمار، شرایط عمومی سلامت و سطح فعالیت او (مانند کار، ورزش یا عادات روزمره و سرگرمیها)
در صورتی که درد گردن چندان شدید نیست، معمولا در ابتدا داروهای غیرتجویزی مانند استامینوفن یا داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی برای رفع درد و التهاب توصیه میشود. گذاشتن کمپرس سرد (در مراحل اولیه آسیب) و قرار دادن کمپرس گرم (در مراحل بعدی) میتواند کمککننده باشد. استراحت در رختخواب (نه برای مدت طولانی)، کاهش فعالیتهای فیزیکی و بیحرکت کردن گردن با گردنبند طبی نیز موجب تسکین درد در برخی بیماران میشود. سایر درمانهایی که ممکن است برای مشکلات و آسیبهای گردنی تجویز شوند عبارتند از فیزیوتراپی، درمانهای دستی (مانند کایروپراکتیک) ، طب سوزنی، ماساژ، ورزش درمانی، یوگا و در موارد خاصی، جراحی. جراحی گردن برای درمان مشکلات ستون فقرات گردنی میتواند شامل موارد زیر باشد:
• جایگزینی کامل دیسک گردن
• جراحی ترمیم بیرونزدگی دیسک
• میکرودیسکتومی
• کورپکتومی قدامی گردن
• کیفوپلاستی
• لامینکتومی
• جراحی ترمیمی ستون فقرات
• جراحی دکمپرشن ستون فقرات
• فیوژن مهرههای ستون فقرات
• ورتبراپلاستی