ماساژ برای درمان گردن با تکنیک‌های کاستن فشار و اسپاسم اعصاب و عضلات

درد گردن یک مشکل بسیار شایع است. علل شایعی که اغلب موجب آسیب و درد گردن می‌شوند عبارتند از آسیب شلاقی گردن، وارد کردن فشار بیش از حد به گردن با حرکات و حالات تکراری که موجب کشیدگی تاندون‌ها و رباطهای گردن و التهاب آن‌ها می‌شوند.  اسپاسم عضلات گردن نه تنها موجب درد می‌شود بلکه دامنه حرکتی گردن را محدود می‌کند. انجام ماساژدرمانی برای دردهای گردنی که بر اثر مشکلات عضله‌ای ایجاد شده‌اند، بسیار موثر است. ماساژ همچنین موجب بهبود گردش خون در گردن شده و سردرد گردنی را تسکین می‌دهد و بدین ترتیب احساس شخص و انرژی او دوباره مثبت می‌شود.

[shortcode-variables slug="alert"]گردن آناتومی بسیار پیچیده‌ای دارد. لازم است که متخصص ماساژدرمانی دانش کاملی درباره آناتومی گردن داشته باشد تا از آسیب زدن به ساختارهای حساس گردن و شانه اجتناب کند. خصوصا ماساژ عمقی بافت‌ها در صورتی که به درستی انجام نشود و شخص متخصص و آموزش دیده این کار را انجام ندهد، می‌تواند موجب آسیب دیدن گردن شود. اگر درد شدیدی دارید و یا درد مزمنی دارید که پیش از این توسط پزشک ارزیابی نشده است و یا به تازگی آسیبی دیده‌اید، می‌توانید به کلینیک تخصصی گردن دکتر فرخانی مراجعه کنید تا قبل از انجام ماساژ گردن، مورد ارزیابی و معاینه قرار بگیرید. در این صورت، هرگونه مشکل یا وضعیت خاصی که در حین ماساژ می‌تواند موجب بروز درد یا آسیب شود، قبل از انجام ماساژ شناسایی می‌شود. جهت دریافت نوبت مشاوره و یا رزرو وقت با شماره‌ی [shortcode-variables slug="number"] تماس بگیرید.[shortcode-variables slug="alert1"]

انواع ماساژدرمانی کدامند؟


ماساژ سوئدی

ماساژ سوئدی، یکی از محبوب‌ترین روش‌های ماساژ در سراسر جهان است. در این روش معمولاً از لوسیون یا روغن برای کاهش اصطحکاک پوست استفاده می‌شود. متخصص ماساژ با استفاده از فشارهای ملایم و عمقی، در جهتی و مخالف آن، به طور همزمان عمل می‌کند، تا عضلات را وارد حالت شل و رها کند.

این روش باعث افزایش جریان خون و آزادسازی مواد زائد مانند اسید لاکتیک و اوریک اسید از درون عضلات می‌شود. همچنین، تاندون‌ها و رباط‌ها کشیده شده و به آنها خونرسانی می‌شود. تحریک عصب‌ها نیز باعث کاهش تنش عضلانی می‌شود. هدف نهایی این نوع ماساژ، شل کردن عضلات است، تا بهبود و راحتی عمومی بدن ایجاد شود.

ماساژ بافتهای عمقی

هدف این تکنیک، آزادسازی گرفتگی‌ها و تنش‌های عضلانی مزمن است. حرکات دست ماساژور در این روش آرام‌تر است اما اصطحکاک و فشار وارد شده بیشتر است. بسته به نوع بافت لایه‌های زیرdن عضلاتی که ماساژور با دست خود حس می‌کند، موقعیت و جهت قرارگیری دست، سرعت حرکت و میزان فشار وارد شده تغییر داده می‌شود تا تنش عضلانی آزاد شود.

ماساژ آزادسازی میوفاسیال

آزاد ساری میوفاسیال یا جااندازی بافتهای نرم، روشی است که برای آزاد گردن تنش موجود در بافت‌های فاسیا مورد استفاده قرار میگیرد.  فاسیا، بافتهای صفحه مانند فیبروزی هستند که از عضلات پشتیبانی می‌کنند و همچنین تارهای عضلانی را به گروه ه و لایه‌های مختلف تقسیم می‌کنند.  بعد از یک آسیب‌دیدگی، ممکن است فاسیا‌ها کوتاه شوند و جریان خون در آن‌ها کندتر شود. تکنیک‌های مورد استفاده در این روش می‌تواند انقباضات و چسبندگی‌های ایجاد شده در فاسیاها را آزاد کند.

تریگر پوینت و میوتراپی

نقاط ماشه‌ای یا همان تریگرپوینت‌ها پوینت، نقاط کوچکی به صورت گره‌های سفت هستند که در عضلات ایجاد شده و موجب درد ارجاعی می‌شوند. گاهی اوقات درد میوفاسیال موجب تشکیل یک یا چند تریگر پوینت می‌شود. هدف از درمان این است که گرفتگی عضله برطرف شود گردش خون بهبود پیدا کند و نقاط ماشه‌ای آزاد شوند. درمانگر پس از تشخیص نقاط ماشه‌ای، فشار متمرکزی بر آن وارد می‌کند که موجب آزادسازی تریگر پوینت می‌شود. در حین انجام ماساژ ممکن است درمانگر چندین بار به همان نقطه‌ی تریگر پوینت مورد نظر بازگردد تا آن را کاملا آزاد کند.

پس از این که نقاط تریگر پوینت آزاد شدند، درمانگر با استفاده از تکنیک اسپری و کشش، عضلات را کشش می‌دهد. در این روش از یک ماده‌ی خنک‌کننده‌ی پوستی و ماده بی‌حس‌کننده استفاده می‌شود. در حالی که عضلات به آرامی کشش داده می‌شوند ماده‌ی خنک‌کننده و بی‌حس‌کننده روی ناحیه مورد نظر اسپری می‌شود.

ماساژ چه فوایدی برای گردن دارد؟


ماساژ موجب کشیده شدن و نرم شدن عضلاتی می‌شود که دچار اسپاسم شده بودند و بدین ترتیب، درد گردن را کاهش داده و دامنه حرکتی آن را بهبود می‌دهد. آزادسازی اسپاسم عضلانی موجب می‌شود که فشار از روی عصب‌های گردن  و شانه برداشته شود. تعادل بین عضلات پشت، جلو و کناره‌های گردن موجب می‌شود که کشیدگی و فشار از روی مهره‌های گردن نیز برداشته شود. همین موضوع در مورد مفاصل شانه نیز صادق است. تعادل بین عضلات عقب و جلوی شانه و همچنین عضلات روی مفصل شانه و بازوها باعث می‌شود که فشار از روی عصب‌ها و مفصل برداشته شود.

ماساژ در خانه


زمانی که در گردن خود احساس درد و گرفتگی می‌کنید، امکان آن را ندارید که نزد متخصص ماساژ بروید. در ست مانند هر آسیب دیگری، درد و گرفتگی گردن نیز ممکن است زمانی رخ دهد که اصلا انتظارش را ندارید و در این زمان نمی‌توانید به متخصص ماساژ دسترسی پیدا کنید. هرچند گرفتن ماساژ از شخص دیگری همیشه بهتر و راحت‌تر است، اما خود بیمار نیز می‌تواند گرفتگی عضلات خود را برطرف کند. خوشبختانه، تکنیک‌های مختلفی برای ماساژ دادن خود وجود دارد که با استفاده از آن می‌توانید درد گردن خود را تسکین دهید.

برای شروع، یک مکان آرام پیدا کنید. برای مثال اگر در محل کار و پشت میز خود هستید می‌توانید برای چند لحظه در را ببندید. سعی کنید نفس‌های عمیق و آرام بکشید و توجه کنید که بازدم شما طولانی‌تر از دم باشد. با این کار شما به سیستم اعصاب سمپاتیک  خود  نشان می‌دهید که همه‌چیز آرام است و می‌توانید ریلکس شوید. حتی بسیاری از مواقع همین تنفس عمیق و آرام  برای رفع گرفتگی و استرس کافی است و تا حدودی درد شما را تسکین می‌دهد.

تکنیک اول

  • بنشینید و گردن خود را به سمت عقب خم کنید. با استفاده از انگشتان و کف دستان خود، به آرامی بر روی دو طرف پایین گردن، جایی که گردن به ستون فقرات وصل می‌شود، فشار وارد کنید. به آرامی سر خود را به سمت جلو خم کنید (همچنان به فشار دادن با دست ادامه دهید). این حالت را برای 10 ثانیه نگه دارید و سپس سر خود را به حالت عادی بازگردانید.
  • با انگشتان خود به آرامی عقب گردن را مالش دهید تا این ناحیه گرم شود. سپس سعی کنید فشار عمقی‌تر وارد کنید و انگشتان خود را به صورت دایره‌وار حرکت دهید. توجه کنید که به ستون فقرات خود فشار وارد نکنید.
  • با کمک دست چپ، عضلات شانه‌ی راست بین کف دست و انگشتان خود فشار دهید. دست خود را بسته نگه دارید و در همین حال شانه‌ی خود را به سمت عقب بچرخانید. اگر صدای سایش می‌شنوید، عضلات شما گرفته‌اند و نیاز دارند که آزاد شوند. همین کار را با دست دیگر برای شانه‌ی چپ انجام دهید.

تکنیک دوم

مفصل انگشت اشاره و میانی را  درست زیر گوش راست قرار دهید (این کار کمک می‌کند دست خود را مشت کنید). یک نفس عمیق بکشید و در حال بازدم به آرامی سر خود را به طرف چپ بچرخانید. به اندازه‌ی یک دم و بازدم، در این حالت بمانید و سپس سر خود را به مرکز بازگردانید. این کار را برای هر طرف، 5 تا 7 بار تکرار کنید. لازم نیست که انگشتان خود را خیلی محکم فشار دهید. عضلات به خودی خود در حین حرکت کردن در زیر انگشتان، ماساژ داده می‌شوند.

تکنیک سوم

یک روش دیگر برای آزادسازی گرفتگی در عضلات شانه و گردن، استفاده از دو سر روسری یا کمربند است. برای انجام این حرکت، دو سر روسری یا کمربند را در دستان خود بگیرید و آنها را به سمت بالا بکشید تا شانه‌ها بالا بروند. سپس به آرامی دستان خود را بالا ببرید و آنها را از روی سر به سمت عقب ببرید تا آرنج‌های شما کاملاً صاف شوند. اگر نمی‌توانید آرنج خود را به‌طور کامل صاف کنید، می‌توانید دستان خود را بیشتر از هم فاصله دهید.

در هنگامی که دستان خود را به آرامی بالا می‌برید، ممکن است به دلیل گرفتگی، شانه‌های شما در نقطه‌ای گیر کنند. این حالت ممکن است کمی دردناک باشد. اگر درد شدید است، دستان خود را بازتر کنید. اما اگر می‌توانید، برای چند لحظه در همین حالت مکث کنید و نفس عمیق بکشید. این حرکت را چندین بار تکرار کنید. با انجام این تمرین، گرفتگی‌های شانه که ممکن است منجر به درد گردن شوند، بهبود می‌یابند.

مراقبت از خود در بین جلسات ماساژ


در حالی که شما به طور منظم،  جلسات ماساژدرمانی خود را پشت سر می‌گذارید تا درد گردن خود را تسکین دهید، لازم است در بین جلسات درمانی برخی اقدامات را انجام دهید تا درد و ناراحتی گردن را به حداقل برسانید:

  • حرکات کششی انجام دهید. انجام دادن منظم حرکات کششی موجب می‌شود انعطاف‌پذیری و دامنه حرکتی گردن بهبود پیدا کند و عضلات و تاندون‌های گردن دوباره گرفته و منقبض نشوند.
  • آب و مایعات زیاد بنوشید. خوردن آب و مایعات زیاد، کمک می‌کند که مواد مغذی به سلول‌های شما برسد، کارایی کلی بدن شما افزایش یابد و گردش خون در بدن بیشتر شود.
  • استراحت کنید. داشتن استراحت کافی و ریلکس کردن بدن موجب کاهش استرسی می‌شود که در واقع عامل اصلی درد گردن، شانه و بالای کمر بوده است.