علت، علائم و درمان گردن درد شدید و مزمن

گردن از استخوان‌های مهره تشکیل شده که از جمجمه تا بالای تنه کشیده شده‌اند. دیسک‌های گردن ضربه را در بین استخوان‌ها جذب می‌کنند. استخوان‌ها، رباط‌ها و عضلات گردن سر را نگه داشته و امکان حرکت را فراهم می‌کنند. هرگونه اختلال، التهاب یا آسیب می‌تواند باعث درد یا خشکی گردن شود. بسیاری از افراد گاهی اوقات گرفتگی یا درد گردن را تجربه می‌کنند. در بسیاری از موارد، علت گردن درد وضعیت بد قرارگیری بدن یا استفاده‌ی مفرط از آن می‌باشد. گاهی اوقات گردن درد در اثر آسیب ناشی از افتادن، ورزش‌های تماسی یا آسیب شلاقی رخ می‌دهد. برخی پژوهش‌ها نشان می‌دهند که خواب ناکافی، غیر فعال بودن و سیگار کشیدن همگی می‌توانند خطر ابتلا به گردن درد را افزایش دهند. بیشتر اوقات، گردن درد یک وضعیت جدی نیست و ظرف چند روز تسکین می‌یابد. در برخی موارد، گردن درد می‌تواند نشان دهنده‌ی آسیب یا بیماری باشد که نیاز به مراقبت پزشکی دارد. اگر دچار گردن دردی باشید که برای بیشتر از یک هفته دوام داشته است، شدید باشد یا همراه با علائم دیگری باشد، بلافاصله به دنبال مراقبت پزشکی باشد.

[shortcode-variables slug="alert"]بسیاری از افراد گردن درد را به علت وضعیت بد قرارگیری بدن و کشیدگی عضله تجربه می‌کنند. در این موارد، گردن درد با اصلاح وضعیت بدن و استراحت دادن به عضلات گردن برطرف می‌شود. ماساژ و استفاده از یخ و گرما درمان‌های خانگی برای تسکین گردن درد هستند. در صورتی که گردن درد شما با درمان‌های خانگی بهبود پیدا نکرد، به [shortcode-variables slug="name-of-clinin"] مراجعه نمایید. درمان پزشکی ممکن است شامل ورزش و فیزیوتراپی، داروهای مسکن، گردن‌بند طبی، تزریق کورتیکواستروئید و گاهی اوقات عمل جراحی باشد. جهت دریافت نوبت مشاوره و یا رزرو وقت با [shortcode-variables slug="number"] تماس بگیرید.[shortcode-variables slug="alert1"]

انواع


سه دسته کلی گردن درد وجود دارد:

  •  حاد: دردی که کمتر از ۴ هفته ماندگار است.
  • تحت حاد: دردی که ۴ تا ۱۲ هفته ماندگار است.
  • مزمن: دردی که ۳ ماه یا بیشتر ماندگار است.

برای گردن درد حاد، اغلب یک علت مشخص پیدا نمی‌شود. درد ظرف ۴ هفته از بین می‌رود، بنابراین بیشتر افراد به زندگی خود ادامه داده و نگرانی ندارند که چه چیزی به طور خاص باعث ناراحتی آنها شده است. اما هنگامی که گردن درد تحت حاد یا مزمن می‌شود، در این صورت احتمال دارد که نوعی درمان پزشکی یا دستورالعمل‌هایی برای تسکین درد نیاز باشد. بسته به علت، ممکن است درمان‌های موثری برای برخی از شرایط وجود داشته باشند.

علائم گردن درد


علائم شایع مرتبط با گردن درد معمولاً شامل یک یا چند مورد زیر هستند:

  •  گرفتگی گردن: درد و مشکل در حرکت گردن، بخصوص هنگام تلاش برای چرخاندن سر از طرفی به طرف دیگر
  •  درد شدید و زننده: این علامت می‌تواند درد موضعی در یک نقطه باشد و ممکن است به صورت ضربه چاقو یا گزیدگی احساس شود. اغلب این نوع درد در نواحی پایینی گردن رخ می‌دهد.
  •  درد کلی: این درد اغلب در یک نقطه یا ناحیه‌ی گردن وجود دارد و به صورت حساسیت به لمس یا دردناک توصیف می‌شود نه درد شدید.
  •  درد تیر کشنده: درد می‌تواند در امتداد عصب از گردن تا شانه‌ها و بازوها کشیده شود. شدت آن می‌تواند متغیر باشد و ممکن است به صورت سوزشی احساس شود.
  •  سوزن سوزن شدن، بی‌حسی یا ضعف: این احساسات می‌توانند از گردن فراتر رفته و به شانه، بازو یا انگشتان برسند. ممکن است احساس سوزن سوزن شدن وجود داشته باشد. معمولاً دردی که به بازوها می‌رسد تنها در یک بازو احساس می‌شود نه هر دو.
  •  مشکل در گرفتن یا بلند کردن اجسام: این وضعیت می‌تواند در صورتی رخ دهد که مور مور شدن، بی‌حسی یا ضعف در انگشتان وجود داشته باشد.
  •  سردرد: گاهی اوقات یک تحریک در گردن می‌تواند بر عضلات و اعصاب متصل به سر نیز تاثیر بگذارد. این حالت می‌تواند سردرد تنشی باشد برای مثال در اثر سفت شدن عضلات گردن یا نورالژی اکسیپیتال که در آن یک عصب اکسیپیتال باریکش در گردن باعث انتشار درد به طرفین و روی سر می‌گردد.

در صورتی که علائم درد گردن پیشرفت کننده باشند، ممکن است خوابیدن دشوار شود. این نوع درد همچنین می‌تواند در سایر فعالیت‌های روزانه مانند پوشیدن لباس یا انجام کارها و همچنین در فعالیت‌هایی که نیاز به چرخاندن سر مانند رانندگی دارند، اختلال ایجاد کند. اگر این علائم را تجربه می‌کنید، مهم است با پزشک خود مشورت کنید تا تشخیص دقیقی درباره علت این درد بگیرید و راهنمایی‌های لازم در خصوص مدیریت آن دریافت کنید. پزشک می‌تواند توصیه‌هایی ارائه دهد که به شما کمک کند درد را کاهش دهید و فعالیت‌های روزمره خود را با آسانی انجام دهید.

زمان مراجعه به پزشک


با اینکه گردن درد معمولاً خود به خود برطرف می‌شود، اما گاهی اوقات یک علت زمینه‌ای جدی مسئول آن است، برای مثال آسیب نخاعی، سرطان، اچ آی وی، مننژیت یا عفونت.
در صورت تجربه‌ی هر یک از موارد زیر باید فوراً به دنبال مراقبت پزشکی باشید:

  •  دردی که به پا یا دست می‌رسد.
  •  ضعف، مور مور شدن یا بی‌حسی دست یا پاها
  •  مشکل در تعادل یا هماهنگی
  •  از دست دادن کنترل روده یا مثانه
  •  کاهش وزن ناخواسته
  •  تب یا لرز

هنگامی که گردن درد شدید در اثر ضربه مانند تصادف با خودرو یا افتادن از نردبان رخ دهد، باید به عنوان یک موقعیت اورژانسی پزشکی درمان شود. برای کاهش خطر فلج شدن، بیمار باید توسط یک متخصص پزشکی بی حرکت شده و سپس به محل مراقبت‌های اضطراری انتقال داده شود.

تشخیص


پزشک یک معاینه فیزیکی انجام داده و سابقه‌ی کامل پزشکی بیمار را می‌گیرد. علاوه بر این، ممکن است به یک چند مورد از آزمایش‌های تصویربرداری زیر نیاز باشد تا پزشک بتواند علت درد گردن را تعیین کند:

  •  آزمایش خون
  •  رادیوگرافی
  •  سی تی اسکن
  •  ام آر آی
  •  الکترومیوگرافی، که به پزشک اجازه می‌دهد تا وضعیت سلامت عضلات و اعصابی که عضلات را کنترل می‌کنند را کنترل کند.
  •  پونکسیون کمری یا کشیدن مایع نخاعی

درمان گردن درد


مراقبت پزشکی برای بیشتر انواع گردن درد معمولاً با درمان غیر جراحی مانند یک یا ترکیبی از موارد زیر آغاز می‌شود:

داروهای مسکن

در صورتی که داروهای مسکن بدون نسخه موثر نباشند، می‌توان داروهای تجویزی را امتحان کرد. داروهای مسکن بسیاری وجود دارند و هر یک دارای خطرات و مزایای منحصر به خود هستند.

گردن‌بند طبی

یک گردن‌بند طبی که دور گردن را می‌گیرد می‌تواند با برداشتن فشار از ساختار گردن باعث تسکین درد و درمان درد گردن شود. هرچند، در صورتی که برای بیشتر از یک یا دوهفته در هر بار بیشتر از سه ساعت استفاده شوند، ممکن است آسیب بیشتری به گردن وارد شود.

فیزیوتراپی

بیشتر برنامه‌های درمان گردن درد معمولاً شامل نوعی فیزیوتراپی به منظور بهبود استقامت و انعطاف پذیری گردن هستند. ساختار برنامه‌ی فیزیوتراپی و مدت زمان آن بسته به تشخیص و شرایط بیمار متفاوت خواهد بود. در ابتدا، فرد معمولاً چند جلسه در هفته با یک فیزیوتراپیست آموزش دیده تمرین می‌کند و سپس می‌تواند در خانه ورزش‌ها را انجام دهد.

تزریق استروئید در فضای اپیدورال گردن

این روش شامل تزریق محلول استروئید کورتیزون به فضای اپیدورال گردن که لایه‌ی بیرونی کانال نخاعی است می‌باشد. برای اطمینان از اینکه تزریق به فضای اپیدورال در نزدیکی عصب ملتهب می‌رسد، از هدایت رادیوگرافی (فلوروسکوپی) استفاده می‌شود. هدف از تزریق کاهش التهاب اعصاب یا بافت‌های مجاور در اثر فتق دیسک است.

ورزش‌های گردن

ورزش‌های گردن برای تسکین درد سودمند هستند. برای مثال، گردن خود را بچرخانید. هنگام عقب بردن سر نفس خود را داخل بدهید و با پایین آوردن چانه به سمت سینه نفس را بیرون دهید. سر خود را بسیار آرام ۷ الی ۸ بار در جهت عقربه ساعت بچرخانید. سپس در جهت معکوس تکرار کنید. این کار را بسیار آرام انجام دهید. هدف بیمار باید آرام کردن عضلات باشد نه ایجاد فشار بیشتر. حرکت منظم به عضلات کمک می‌کند تا قوی‌تر باقی بمانند.

طب سوزنی

طب سوزنی شامل قرار دادن سوزن‌های بسیار ریز در نقاط کلیدی بدن بر اساس مشکل تحت درمان می‌باشد. یک درمان معمول ممکن است کمتر از یک ساعت به طول بیانجامد. متخصص طب سوزنی باید دارای مجوز باشد و از سوزن‌های استریل استفاده کند. طب سوزنی معمولاً توسط بیشتر بیماران به راحتی تحمل می‌شود و به طور کلی بی‌خطر می‌باشد.

برای درمان گردن درد روش های دیگری ازجمله کشش یا تراکشن، کایروپراکتیک و استئوپاتی و ... نیز وجود دارد.

جراحی


در صورتی که درمان‌های غیرجراحی نتوانند علائم درد گردن را کاهش دهند، به خصوص زمانی که این علائم به فشردگی نخاع یا ریشه‌های عصبی مرتبط باشند، ممکن است در نظر گرفته شود که عمل جراحی صورت گیرد.

درمان خانگی


در صورتی که شخص دچار درد یا خشکی جزئی گردن باشد، برای تسکین آن می‌توان اقدامات زیر را انجام داد:

  •  برای چند روز اول از یخ استفاده کنید. بعد از آن، با استفاده از پدهای حرارتی، کمپرس گرم یا دوش آب داغ گردن خود را گرم کنید.
  •  داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن مصرف کنید.
  •  به مدت چند روز از انجام ورزش، فعالیت‌هایی که باعث تشدید علائم می‌شوند و بلند کردن اجسان سنگین خودداری کنید. فعالیت‌های معمول را به تدریج با تسکین علائم از سر بگیرید.
  •  وضعیت قرارگیری بدن خود را اصلاح کنید.
  •  موقعیت بدن خود را به دفعات تغییر دهید. برای مدت زمان طولانی در یک وضعیت نایستید و ننشینید.
  •  تحت ماساژ ملایم گردن قرار بگیرید.
  •  از بالش‌های مخصوص گردن برای خوابیدن استفاده کنید.