درمان دیسک گردن با فیزیوتراپی
دیسکهای گردن ساختارهای نرمی هستند که بین هر دو مهرهی گردنی قرار دارند و فشارهای وارد شده به ستون فقرات گردنی را جذب میکنند. برآمدگی یا بیرونزدگی دیسک زمانی رخ میدهد که لایهی بیرونی دیسک آسیب میبیند و در نتیجه محتویات نرم داخل دیسک به سمت بیرون فشار وارد میکند یا حتی از داخل دیسک بیرون میزنند. آسیبدیدگی دیسک میتواند براثر ضربهی شدید، فرسایش دیسک و یا حالت قرارگیری بد بدن باشد. بهجز موارد بسیار محدودی که بیرونزدگی دیسک وخیم است، در اغلب موارد، روشهای درمانی غیرجراحی و محافظهکارانه مانند فیزیوتراپی دیسک گردن بسیار مؤثرتر از روشهای تهاجمی مانند جراحی یا استفاده از داروهای مسکن است. درمانهای فیزیوتراپی دیسک گردن میتواند شامل اصلاح فعالیتها، ورزشدرمانی، ماساژ بافتهای نرم، اصلاحات بیومکانیکی بدن، اصلاح حالت قرارگیری بدن، تراکشن (کشش ستون فقرات) و آموزشهای کاربردی به بیمار میشود.
جهت دریافت نوبت مشاوره و یا رزرو وقت با ما تماس بگیرید.
فیزیوتراپی چه کمکی به درمان دیسک گردن میکند؟
فیزیوتراپی دیسک گردن میتواند برای تمامی سنین و تمامی شرایط مختلف بیماران مناسب باشد فیزیوتراپیستها برای درمان مشکل هر بیمار، شرایط کلی بدن او را به طور جامع و همهجانبه در نظر میگیرند و تنها به طور موضعی به آسیب خاصی که بیمار دارد توجه ندارند. فیزیوتراپیست در ابتدا شما را ارزیابی کلی کرده و معاینه میکند تا موارد زیر را تعیین کند:
- ارزیابی وضعیت گردن: از بیمار خواسته میشود تا یک سری حرکات مختلف را انجام دهد و همچنین تستهای مختلفی روی بیمار انجام میشود تا مشخص شود مشکل گردن که بیشترین احتمال آن میرود، چیست.
- قدرت عضلات گردن: تست مقاومتی از بیمار گرفته میشود تا مشخص شود عدم تعادل در ضعف یا قدرت عضلانی وجود دارد یا نه.
- انعطافپذیری: عضلات گرفته و منقبض موجب ضعف، عدم تعادل و مکانیک حرکتی اشتباه در هنگام حرکت دادن گردن میشوند و در این حالت گردن نیز بیشتر مستعد آسیب است.
- آنالیز خالت قرارگیری بدن، فعالیتهای روزانه و مکانیک حرکتی بدن: فیزیوتراپیست به حالت قرارگیری بدن شما توجه میکند و در مورد فعالیتهای روزانه و نحوه انجام دادن آنها با شما صحبت میکند و سعی میکند عامل صلی بروز مشکل را پیدا کند. ارزیابی وضعیت بدن شما در حال حرکت و در حال نشسته و ایستاده میتواند عامل اصلی مشکل گردن و علائم شما باشد. با بررسی فعالیتهایی که در حال حاضر در خانه و محل کار خود دارید نیز میتوان به علت بروز مشکل گردن یا تشدید شدن و تداوم پیدا کردن علائم، پی برد.
فیزیوتراپی دیسک گردن
فیزیوتراپیست برای رسیدن به اهداف زیر، برنامههای درمانی مختلف را برای بیمار تدوین میکند:
کاهش درد و سایر علائم
فیزیوتراپیست به بیمار آموزش میدهد که برای تسکین درد گردن خود، چگونه فعالیتهای خود را اصلاح کند و از انجام چه فعالیتهایی به طور کلی اجتناب کند. با اعمال این اصلاحات، وضعیت گردن شما تشدید نمیشود و رو به بهبودی میرود. فیزیوتراپیست ممکن است از تکنیکهای درمانی و دستگاههای مختلفی برای کاهش درد بیمار استفاده کند.
بهبود حالت قرارگیری بدن
اگر فیزیوتراپیست معتقد باشد که حالت بد قرارگیری بدن بیمار موجب بیرونزدگی دیسک او شده است، به بیمار آموزش میدهد که چگونه حالت قرارگیری بدن خود را تغییر دهد تا فشار وارد شده به دیسک و ستون مهرهها کمتر شود.
بهبود حرکت پذیری گردن
فیزیوتراپیست، برای بازیابی حرکت پذیری عادی گردن و رفع خشکی مفاصل و گرفتگی عضلات گردن، انجام درمانها و فعالیتهای خاصی را به بیمار تجویز میکند. حرکات اصلاحی گردن ممکن است در ابتدا به صورت منفعل باشد به این معنا که فیزیوتراپیست خودش گردن بیمار را حرکت میدهد و در ادامه با بهبود وضعیت بیمار، این حرکات به صورت فعال درمیآیند به این معنی که بیمار خودش باشد این حرکات را انجام دهد. در ادامه بیمار میتواند این حرکات را در خانه یا محل کار و بدون نظارت فیزیوتراپیست نیز انجام دهد تا به روند بهبودی خود سرعت ببخشد و درد خود را تسکین دهد.
بهبود انعطافپذیری
فیزیوتراپیست وضعیت عضلات بیمار را ارزیابی میکند تا هرگونه انقباض و گرفتگی عضله را تشخیص دهد و به بیمار آموزش میدهد که چگونه با انجام حرکات کششی مناسب، این گرفتگیها را برطرف کرده و انعطافپذیری خود را بهبود دهد. بیمار در ادامه میتواند این حرکات را در خانه انجام دهد.
تقویت عضلات
اگر فیزیوتراپیست متوجه شود که برخی از عضلات شما آسیبدیده یا بیشازحد ضعیف هستند، تمرینات مخصوصی را برای شما انتخاب کرده و آنها را به شما آموزش میدهد تا قدرت و چابکی عضلات شما را بازیابی کند. برای بیرونزدگی دیسک گردن و کمر، تقویت عضلات میان تنه یکی از پرکاربردترین تمرینات برای بهبود قدرت و هماهنگی عضلات کمر، لگن و شکم هستند.
افزایش استقامت عضلانی
افزایش استقامت عضلانی یکی از عناصر مهم در برنامهی درمان پس از آسیب است. فیزیوتراپیست، یک سری تمرینات مخصوص برای بیمار تدوین میکند تا استقامت عضلانی بیمار را به حالت اولیه (قبل از آسیب) بازگرداند و حتی آن را نسبت به قبل نیز بهبود دهد.
آموزش برنامه درمان خانگی
فیزیتراپیست تمرینات تقویت عضلات، حرکات کششی و حرکات مخصوص تسکین درد را به بیمار آموزش میدهد تا آنها را در خانه انجام دهد. این تمرینات دقیقاً مطابق با نیازهای بیمار تنظیم شدهاند و میتواند به تسریع روند بهبودی بیمار کمک زیادی بکنند.
بازگشت به فعالیتها قبلی
فیزیوتراپیست در مورد سطح فعالیت و نوع فعالیتهای بیمار با او صحبت میکند تا اهداف درمانی را در مورد فعالیتهای خانه، محل کار و ورزش تعیین کند. با تعیین برنامهی درمانی مخصوص، به بیمار کمک میشود که به ایمنترین، سریعترین و مؤثرترین روش ممکن به اهداف درمانی خود دست پیدا کند. برای آسیبهای ستون فقرات مانند بیرونزدگی دیسک ، فیزیوتراپیست، مکانیک حرکتی صحیح بدن را به بیمار آموزش میدهد. برای مثال به بیمار آموزش داده میشود که چگونه کارهای مختلف مانند بلند کردن اجسام از روی زمین را به شیوه صحیح انجام دهد تا از آسیبدیدگی ستون فقرات جلوگیری کند. زمانی که درمانهای فیزیوتراپی به پایان میرسند، بسیار مهم است که بیمار در ادامه، در روند عادی زندگی خود به طور مداوم متوجه وضعیت صحیح قرارگیری بدن خود باشد و عادات حرکتی صحیح را حفظ کند تا بدن خود را سالم نگه داشته و از بروز درد پیشگیری کند.
درمان دستی دیسک گردن
روشهای ماساژدرمانی و درمان دستی مختلفی وجود دارند که فیزیوتراپیست با کمک آنها میتواند خشکی عضلات را برطرف کرده، قدرت عضلانی را بهبود داده و کارایی عادی گردن را بازیابی کند. جااندازی ملایم مفاصل گردن موجب تسکین درد گردن و بهبود کارایی حرکتی گردن میشود. درمانهایی مانند گرمادرمانی و سرمادرمانی، ماساژ بافتهای عمقی و تحریک الکتریکی و اولتراسوند نیز ممکن است قبل از ورزشدرمانی یا درمان دستی، انجام شوند. در حین انجام فیزیوتراپی، بیمار ورزشها و حرکات کششی مختلفی را انجام میدهد و عضلات گردن خود را تقویت میکند. همچنین به بیمار آموزش داده میشود که چگونه بدن خود را در حالت صحیح قرار دهد و کارهای مختلف را به شیوه صحیح انجام دهد. فیزیوتراپیست برای آموزش حالت صحیح قرارگیری بدن، ممکن است از بیمار بخواهد که در حین انجام تمرینات مختلف، رو به روی یک آینه بایستد و در همین حال اشتباهات بیمار را به او گوشزد کرده و حرکات او را اصلاح میکند.قبل از انجام هرگونه عمل جااندازی مفاصل ستون فقرات، ابتدا با پزشک متخصص مشورت کنید.
کشش ستون فقرات گردنی (تراکشن گردن)
یکی از تکنیکهایی که گاها توسط فیزیوتراپیستها به منظور کاهش درد گردن و بهبود حرکت پذیری آن به کار برده میشود، تراکشن یا کشش ستون فقرات است. کشش ستون فقرات به تدریج و به آرامی مهرههای ستون فقرات را از هم باز میکند و فضای بین آنها را افزایش میدهد. با انجام این کار، به طور موقتی، فشار از روی دیسک برداشته میشود. تراکشن گردن را میتوان به صورت یک درمان پیوسته و یا به صورت متناوب انجام داد. در درمان متناوب، کشش و استراحت به طور متناوب تکرار میشود. میتوان کشش ستون فقرات گردنی را در خانه نیز انجام داد. سیستمهای کششی مخصوصی برای درمان در خانه وجد دارند که برخی از آنها به چهارچوب در وصل میشوند و برخی دیگر گردن بیمار را در حالت خوابیده کشش میدهند. اگر بیمار میخواهد کشش ستون فقرات گردنی را در خانه انجام دهد، بسیار مهم است که در ابتدا با فیزیوتراپیست مشورت کند تا وسیلهی مناسب را خریداری کرده و به شیوه صحیح از آن استفاده کند.
